Markedet

Mål

For Matas-kæden er det et mål at kunne tilbyde mindst én officielt miljømærket vare inden for hver af deres produkttyper i butikken. Matas' bestyrelse har også et mål om at få de blå og hvide striber børsnoteret på Københavns fondbørs inden for de næste 3-5 år, samt at føre deres produkter ind på det i skandinaviske  marked.


Målgrupper/segmenter

Matas’ målgruppe er først og fremmest kvinder. Aldersgruppen er svær at definere, da man kan finde deres kunder blandt teenagepiger, men også blandt kvinder i alderen helt op til 60 år. Hvis man dog skal indsnævre målgruppen, kan man sige, at det er kvinder i alderen 25-50, da det er kvinder, der højst sandsynligt har en stabil indkomst og evt. har sparet nogle penge op – op denne måde kan man sige, at de har råd til at købe Matas’ mange forskellige varer. Definerer man målgruppen yderligere, er det kvinder, der går op i deres udseende, og godt kan lide at forkæle/passe på dem selv.


Ser man på Minerva-modellen kan målgruppen placeres i det violette segment, da man her kan finde mennesker, der sætter pris på bl.a. materialisme og selvtillid. Dette kan forklares ved, at man måske køber make-up for at styrke sin egen selvtillid, og man kan sige at make-up o. lign. er materialistiske ting.


Behov

Når Matas’ kunder vælger at købe deres produkter, er det først og fremmest egobehovet der bliver dækket set ud fra Marslows behovspyramide. Egobehovet omfatter, at man gerne vil have status, selvtillid, at blive rost og at hævde sig. Igen er make-up ofte en ting, der styrker selvtilliden ved at man eksempelvis kan dække for små ”fejl”, men det at man evt. vælger den dyre luksuscreme frem for den billige highstreet-version, kan være med til at give status.

Derudover er det et kulturbestemt behov, der bliver dækket, ved køb af Matas’ produkter. Det er ikke et behov, der har været der, fra da vi blev født (som f.eks. at man skal have hvile, mad, væske osv.), men et behov, der er opstået som følge af, at vores kultur ”dikterer”, at vi har ”brug” for disse produkter – et medfødt behov er bl.a., at vi som mennesker har brug for at hævde os, men et kulturbestemt behov er, at vi gør det vha. de dyre luksusmærker.

Købemotiv

De to købemotiver, det rationelle og det sociale købemotiv, er begge to relevante for de grunde, Matas’ kunder har til at vælge lige netop Matas.

Mht. det rationelle købemotiv, som betyder, at der købes efter fornuft, kan man sige, at når en kunde vælger Matas’ Striber, som er uden parabener og allergifremkaldende parfumestoffer, og ved, at produktet virker, fremfor en billig creme, der er fyldt med farlige kemikalier, og som man evt. ikke ved virker, så køber man efter fornuft. Man ved, at produktet virker – at man får noget for pengene. Man har måske overvejet, at det skal være lige netop denne creme pga. dens ”kvaliteter”.

Ser man på de sociale købemotiver, vil det være de to motiver band-waggon og thrifty, man køber efter. Som eksempel kan man tage en bestemt parfume, som er rigtigt populær, og ved at købe lige netop dén parfume, er man derved sikker på, at der ikke er nogen stor risiko ved at købe den. Eller også køber man måske mascaraen fra Maybelline, fordi alle ens veninder også bruger den. I Matas kan man også købe mange produkter, der har en forholdsvis lav pris, og her ville man så sige, at kunderne køber efter thrifty-motivet.

Dog kunne man måske også vælge at sige, at der bliver købt efter snobmotivet (at købe anderledes) og veblenmotivet (at købe dyrt), fordi man også kan få produkter i Matas, der er dyre, og som måske endda er så dyre, at der ikke er mange, der vælger disse produkter, men her ville man nærmere kunne finde disse kunder i stormagasiner som f.eks. Magasin, eller i specialbutikker, der sælger de dyre/specielle mærker.


Koncept

Hos Matas går man meget op i, at deres produkter skal være af god kvalitet. I deres egne produkter går de meget op i indholdet – der skal være mild eller slet ingen parfume i deres produkter, og alle deres produkter skal være 100% fri for parabener. I størstedelen af deres produkter finder man både Svanemærket såvel som allergimærket.

Konkurrence

Matas er i konkurrence med detailforretninger, som forhandler de samme produkter, og dækker de samme behov hos kunderne, som dem selv. F.eks. er detailforretningerne Estethique og Sephora i snæver konkurrence med Matas, da de sælger mange af de samme mærker, som dem (L'oreal, Yves Saint Laurent, Chanel, Maybelline, Marc Jacobs osv.)